ЕЦИХ Тракия и ЕЕN Пловдив с подкрепа за младите учени – предприемачи от ЮЦР

Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ с координатор Съюза за стопанска инициатива, част от международната EDIH мрежа на Европейската комисия, и партньорите на хъб-а от European Enterprise Network (EEN) – Пловдив предоставиха 30 ваучера за достъп до услуги за подкрепа на технологичното и бизнес развитие на стартиращи бизнес ентусиасти.

Инициативата бе представена като добра практика в сътрудничеството между цифрови хъбове и EEN точки, в контекста на усилията на Европейската комисия за насърчаването на подобно взаимодействие, по време на национална среща на цифровите хъбове и индустриалните клъстери от страната с участието на представители на Управляващия орган на Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация в лицето на Министерството на иновациите и растежа, проведена в гр. Бургас под домакинството на DigiHub – цифровият иновационен хъб за Югоизточен регион за планиране.

По инициатива и с подкрепата на Асоциацията на младите учени (АМУ) – член на иновационната екосистема на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ (ЕЦИХ Тракия) и инициатор на предприемаческия инкубатор в Пловдив, инициативата ще се разпространи на територията на цялата страна в рамките на усилията на Асоциацията по проект “Инкубатор за млади таланти“ по програма „Еразъм +“ да насърчи развитието на spin-off предприемачеството – комерсиализацията на академични и научно-изследователски проекти в сътрудничество с гимназии, висши училища, изследователски институти, местните и регионални власти.

Притежателите на ваучерите, селектирани за участие в бизнес инкубатора, получават достъп до набор от услуги, осигурявани от ЕЦИХ Тракия безвъзмездно в подкрепа на малките и средните предприятия в България, в т.ч. тепърва стартиращи компании на млади учени и предприемачи, съгласно общите условия на проект „CYBER4ALL STAR“ по програма «Дигитална Европа» на Европейската комисия и ПНИИДИТ 2021-2027. Ваучерите тип „Старт-ъп пакет“ включват достъп до следните услуги от портфолиото на Хъба след оценка на цифровата зрялост: „Оценка на кибер риска“; „Изследване на уязвимостите“; „Тестване за проникване в компютърни системи“; „Консултантски услуги в сферата на достъпа до финанси и B2B нетуъркинга“.

От своя страна, партньорите на Хъба от Търговско-Промишлена Камара – ТПК Пловдив осигуряват достъп до най-голямата глобална мрежа за подкрепа на малки и средни предприятия под егидата на ЕК. ТПК Пловдив е регионалната EEN точка за Южен Централен Регион. Като една от водещите обществени организации в региона, работеща в подкрепа на интернационализацията на местния бизнес от десетилетия, ТПК Пловдив наскоро бе отличена от Международния технически панаир в Пловдив. Камарата получи поздравления за това си постижение от организаторите и участниците в инкубатора в Пловдив, а Михаил Проданов от екипа на ТПК – Пловдив представи повече информация за актуалните възможности за улесняване на износа и разширяване на търговските и партньорски отношения в световен мащаб.

Участниците в първия ден на инкубатора за млади таланти, проведен под домакинството на ЕЦИХ Тракия, обсъдиха значението на предприемаческите умения и необходимостта от създаване на кариерни възможности за студентите, както и идеята за създаване на co-working пространства за студенти и млади учени с достъп до научни ресурси. Проектът бе подкрепен от д-р Христиан Даскалов от ЕЦИХ Тракия, който освен, че предложи базата на Хъба за тестване на MVP на подобно начинание, предостави и допълнителна информация относно киберсигурността като хоризонтален компонент в проектите и подкрепата за бизнеса.

Цифров хъб „Тракия“ има опит в консултирането на проекти за създаване на устойчивост в малките населени места като Академията за програмиране в Община Хисаря – инициатива на местната инициативна група DevHisar, формирана от програмисти на свободна практика и собственици на малки технологични фирми от региона, опериращи изцяло онлайн. Пилотното издание на тази академия се проведе през лятото на 2024 г. под егидата на Йордан Джамбазов от IO.Era – друга от компаниите в иновационната екосистема на Хъба, и бе презентирано от екипа на ЕЦИХ Тракия като добра практика на първата национална среща на малките ИТ общности в гр. Стара Загора, организирана от Асоциация ИТ Стара Загора, партньор на ЕЦИХ Загоре.

Младите предприемачи от Пловдив и региона, получили ваучери за достъп до услугите на ЕЦИХ Тракия, представиха и обсъдиха заедно свои проекти за решаване на проблеми в областта на здравеопазването, екологията, образованието. Един от проектите предвижда внедряването на мобилна манипулационна, която да осигурява здравни услуги в отдалечени населени места, докато друг се фокусира върху намаляването на въглеродните емисии чрез иновативни решения в градския транспорт. Не липсваха и иноватори в сферата на градоустройството, технологиите в медицината и други на различни нива на технологична готовност (TRL), съгласно международната класификация.

Вторият ден от работата на инкубатора завърши с кръгла маса в Университета по хранителни технологии (УХТ), където се обсъдиха възможностите за по-тясна колаборация между младежите, бизнеса, образованието и общинските структури. Зам.-кметът на Пловдив, Петя Жекова, представи програмата „Млад предприемач“, която предлага финансова подкрепа за млади иноватори. В програмата се включиха и общински съветници, учени от Университета за хранителни технологии, Медицински университет – Пловдив, Аграрен Университет и други.

Следващата стъпка е селектираните проекти с потенциал за пазарна комерсиализация  да бъдат представени на вниманието на общинските власти в Южен Централен Регион с цел подкрепа и внедряване на иновативни решения за устойчивото развитие на региона. Особено важна подкрепа за младите учени и екипа на Асоциация на младите учени и техните партньори оказа областният управител на Пловдив, проф. Христина Янчева. Тя насърчи тяхната работа и стремеж за развитие на стартиращи компании от млади учени, студенти и докторанти, като увери присъстващите, че те ще получат подкрепа на областно ниво за бъдещите си проекти.

Scroll to Top