Eвропейски цифрови иновационни дни в сигурността

Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ (ЕЦИХ Тракия) с координатор Съюза за стопанска инициатива (ССИ) организира поредица от информационно-консултантски събития в сектор „Сигурност“ на 28-и и 29-и ноември в София Тех Парк, Лабораторен комплекс. Събитията се провеждат в рамките на проекта „Cyber4AllSTAR“ с подкрепата на програма „Дигитална Европа“ на Европейската комисия и националната програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027.

Програмата на „Европейските цифрови иновационни дни в сигурността“ ще започне на 28.11.2024 г. (понеделник) със събитие във формат „Investor Day“ (Ден на инвеститора). Събитието се организира съвместно с Европейския експертен център в областта на киберсигурността (ECCC), в сътрудничество с Националния координационен център – България (NCC Bulgaria) към МЕУ, и с подкрепата на Европейската организация по киберсигурност (ECSO), Фондация „Women4Cyber“, Министерството на електронното управление на Република България, Българската асоциация по киберсигурност, ССИ, БАН, Община Пловдив и други партньори. То може да бъде посетено както самостоятелно, така и в комбинация с останалите семинари и работилници за бизнес и технологично консултиране на фирмите и институциите от сектора на сигурността.

В следобедните часове на 28 ноември е предвиден финансов семинар на който да бъдат представени възможностите за кандидатстване за достъп до финансиране на фирми от сектора на сигурността по национални и международни програми като „Дигитална Европа, „Хоризонт Европа“, програмите на НАТО в сферата на технологиите и иновациите.

Последното консултантско събитие за деня е посветено на развитието на b2b (междуфирмени) връзки в сектора на киберсигурността и ще бъде излъчено онлайн – „Cybersecurity webinar“. Планирано е до края на проекта да бъдат проведени общо 12 подобни уебинара на които български компании – иноватори да презентират своите иновативни продукти и услуги пред партньори по веригата на стойността и потенциални клиенти от страната и чужбина.

Вторият ден на ЕЦИХ конференцията е посветен на възможностите за подкрепа на иновациите и дигитализацията. Ще бъдат засегнати и важни за сектора теми като новостите в образованието в областта на сигурността, както и актуалните инициативи на организации като „Women4Cyber“, целящи да създадат нови и разнообразни възможности за кариерна реализация и оказване на менторска подкрепа.

Европейските цифрови иновационни дни в сигурността е планирано да приключат с две консултантски събития – работилница за грантово финансиране и привличане на инвестиции, както и „Иновационен демо ден“, отново в хибриден вариант с онлайн излъчване, в който иноватори ще могат да представят добри практики, които да намерят развитие и да бъдат мултиплицирани чрез приложение в нови условия и с нови партньори.

Подробности за лекторите и организациите – партньори ще бъдат обявени допълнително. Планирано е както по време на тази поредица от консултантски събития в сектор „Сигурност“, така и по повод на всички предстоящи „Европейци цифрови иновационни дни“ в други приоритетни сектори на икономиката, да бъдат канени за лектори, панелисти и консултанти представители на членовете на иновационната екосистема на Хъб „Тракия“, както и партньори на хъба от международната „EDIH мрежа“ на Европейската комисия, която обединява над 150 подобни структури, работещи за промоцията и внедряването на нови технологии сред малките и средни предприятия в Европа и институциите на регионално, национално и международно ниво.

Фирмите, желаещи за вземат участие в консултантските събития, следва да заявят това чрез попълване на формата на страницата „Услуги“ на сайта на Цифровия иновационен хъб „Тракия“. Еднократното попълване на заявление за достъп до консултантските услуги на ЕЦИХ Тракия предоставя възможност за участие на служителите и ръководството на съответните малки и средни предприятия и институции във всички събития на хъба до края на м. декмеври 2025 г.


Този материал е създаден с финансовата подкрепа на програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Конкретния бенефициент на безвъзмездната финансова помощ по приоритет 1 „Устойчиво развитие на българската научно-изследователска и иновационна екосистема“, Приоритетно направление 4 „Синергия с програми „Хоризонт Европа“ и „Цифрова Европа“ на програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 – Съюз за стопанска инициатива и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Европейския съюз.

Scroll to Top