Видео урок от ЕЦИХ Тракия и ТВ Евроком за „Месеца на киберсигурността“

Eкипът на предаването „Училище за родители“ на телевизия „Евроком“ провед разговор с експерта по киберсигурност от ЕЦИХ Тракия – д-р Христиан Даскалов, посветен на най-честите измами в интернет и това как да предпазим децата и себе си от тях. Професията киберсигурност, създаването чрез изкуствения интелект на фалшиви еротични видеа с цел засрамване и професиите, които няма да съществуват в бъдещето, бяха акцентите в открития онлайн урок с който ЕЦИХ Тракия отбеляза паневропейския „Месец на киберсигурността“.

Списъкът на всички засегнати в урока теми включва: Най-честите измами, които се срещат в интернет; Тормоз в интернет; Начини на уязвяване на жертвата; Киберсигурност и децата; Обучение преди да сърфират в нета;  Свободен достъп на децата до интернет – кога?; Приложения за родителски контрол; Грамотни деца в дигиталния свят?; Училища без телефони. Приложимо ли е при българските деца?; Как да защитим от вируси домашния компютър и телефона си?; Какво бъдеще ни очаква? За изкуствения и естествения интелект; Професиите на бъдещето и бъдещето на професиите; Необходимите промени в училището така че да отговаря на променящата се среда?

Въпреки, че основният фокус на ЕЦИХ Тракия е върху предоставянето на безвъзмездни технологични услуги за бизнеса в сферата на киберсигурността, по проект Cyber4AllSTAR с подкрепата на програма „Дигитална Европа“ на Европейската комисия и националната програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 се провеждат и редица дейности с образователен характер за всички заинтересовани страни. Така например, в края на м. октомври по покана на Държавната агенция по киберсигурност на Румъния, председателят на ЦИХ Тракия ще модерира панелната дискусия на тема „Addressing the cybersecurity skills and workforce gap, building the workforce of tomorrow„, по време на която ще се обсъди нарастващия недостиг на кадри в сферата на киберсигурността в глобален мащаб и решенията на този проблем от практиката на водещи компании и институции, в т.ч. решенията за професионално образование и обучение, предоставяни от цифровите иновационни хъбове от целия Европейски съюз.

По-рано този месец, в периода 16-18 октомври, Цифровият иновационен хъб „Тракия“ отново бе гост на свои партньори от Румъния, този път за участие в престижния международен „Еuro-Atlantic Resilience“ форум в Парламента в Букурещ, организиран от Еuro-Atlantic Resilience Center към румънското Министерство на външните работи. По време на форума се проведе кръгла маса на тема „Future Cyber Battlegrounds“ по време на която д-р Христиан Даскалов изложи основните инициативи по които ЕЦИХ Тракия работи със своите партньори от Румъния, а именно: по създаването на споделена инфраструктура в сферата на киберсигурността, съвместно с ICI Bucharest; по съвместното предоставяне на услуги за бизнеса с водещи цифрови иновационни хъбове като базирания в Брашов „FIT“ EDIH; по обмяната на опит при приложението на иновативни политики за киберсигурност, съвместно с Държавната агенция за киберсигурност (DNSC), а отскоро и по международния проект „ECY Bridge“ с координатор „Maritime Cybersecurity Centre of Excellence“ – Констанца, по който проект доц. Велизар Шаламанов от екипа на ЕЦИХ Тракия и Института за информационни и комуникационни технологии към БАН е поканен за водещ експерт.

 

Scroll to Top